مقاله استفاده از SCOR در پیاده سازی سیستم اطلاعاتی SCM

مقاله استفاده از SCOR در پیاده سازی سیستم اطلاعاتی SCM

عنوان مقاله: نقش رویکرد فرایند تجاری و استفاده از مدل SCOR در پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی زنجیره تامین

خلاصه مقاله:
مدیریت زنجیره تامین به دلیل پیچیدگی هایش نیازمندکاربری سیستم های اطلاعاتی می باشد سیستم های اطلاعاتی مدیریت زنجیره تامین (SCM IS) یک ابزار حیاتی برای هماهنگی جریان اطلاعات از مشتریان تا تامین کنندگان زنجیره تامین می باشند بنابراین پیاده سازی نامناسب این سیستم ها میتواند موجب خسارات زیادی برای اعضای زنجیره باشد امروزه فرایندهای استانداردی برای اطمینان از پیاده سازی موفق سیستم های اطلاعاتی زنجیره تامین وجود ندارد دراین مقاله تمرکز برروی فرایند تجاری و مدلسازی فرایند جهته آنالیز فرایندهای جاری و اصلاح و یکپارچه سازی فرایندها به عنوان عامل اصلی در بهبود پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی زنجیره تامین که موجب کوتاه شدن زمان چرخه انجام تراکنش، هزینه پایین و کیفیت بهتر در ارائه خدمات برای مشتریان نهایی می باشد مطرح شده است و استفاده از چهارچوب مدل SCOR و فرایندهای مطرح در آن به عنوان یک مرجع برای توسعه سیستم اطلاعاتی زنجیره تامین توصیه می شود…

کلمات کلیدی:
سیستم های اطلاعاتی، زنجیره تامین، فرایند تجاری، SCM IS,SCOR

نویسند‌گان:
محمد اقدسی  – دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تربیت مدرس تهران
رقیه شجاعی سقرلو  – کارشناس ارشد گروه فناوری اطلاعات، دانشگاه تربیت مدرس تهران

 

عنوان مقاله: نقش رویکرد فرایند تجاری و استفاده از مدل SCOR در پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی زنجیره تامین

زبان: فارسی

فرمت: pdf

 

 تعریف مدل SCOR
مدل اسکور سرواژه عبارت Supply-Chain Operations Reference Model (SCOR) به معنای مدل مرجع عملیات زنجیره تامین است. مدل SCOR به عنوان اولین چارچوب کلی برای ارزیابی وبهبود مدیریت وعملکرد زنجیره تأمین به شمار می‌رود. این مدل دارای تعاریف استاندارد، واژه شناسی و واحدهای اندازه گیری بسیار وسیعی برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین می‌باشد. این مدل مرجع به منظور طراحی، ارزیابی ومقایسه ویژگی‌های خاص فرآیندهای زنجیره تأمین در سازمانهای مختلف در ساختاری مشخص به وجود آمده است. این ساختار مشخص باعث می‌شود تا سازمان‌ها بتوانند از تکنیک‌های برتر در راستای بهبود عملکرد زنجیره تأمین خود استفاده کنند.
مدل SCOR اولین مدلی است که از آن می‌توان برای پیکر بندی زنجیره تأمین براساس استراتژی تجاری استفاده کرد. این مدل توصیفی مشخص وغیر مبهم از هزاران فعالیت زنجیره‌های تأمین ارائه می‌کند. همچنین رویه ارزیابی عملکردی وابزار کمکی مناسب هر فعالیت نیز در این مدل ارائه شده است. مدل مرجع عملیاتی باعث می‌شود تمام قسمت‌ها وسازمان‌های درگیر در زنجیره تأمین یکپارچه برای افزایش بهره وری همکاری نمایند. مدل SCOR مفاهیم شناخته شده مهندسی مجدد، مطالعات تطبیقی وارزیابی عملکرد را در قالبی میان کاربردی به صورت یکپارچه ارائه می‌کند. ورودی این مدل وضعیت موجود ( AS-IS) وخروجی آن وضعیت بهبود یافته مطلوب (To-Be) است. این مدل راهکاری برای کمی نمودن عملکرد شرکت‌های مشابه بیان می‌کند و اهداف داخلی سازمان را براساس نتایج “بهترین در رده ” تعیین می‌کند. همچنین تکنیک‌ها وراه حل‌های نرم افزاری لازم برای دستیابی به این عملکرد را نیز ارائه ومدیریت می‌کند./ پارس مدیر

SCOR-SCM-IS-Enterprise Process

مدیریت زنجیره تامین

مدیریت زنجیره تامین (به انگلیسی: Supply Chain Management) عبارتست از فرایند برنامه ریزی، اجرا و کنترل عملیات مرتبط با زنجیره تامین در بهینه‌ترین حالت ممکن. مدیریت زنجیره تامین دربرگیرنده تمامی جابجایی‌ها و ذخیره مواد اولیه، موجودی در حین کار و محصول تمام شده از نقطه شروع اولیه تا نقطه پایان مصرف می‌باشد.
مدیریت زنجیره تامین یک رویکرد یکپارچه سازی برای برنامه ریزی و کنترل مواد و اطلاعات می‌باشد که از تامین کنندگان تا مشتریان جریان دارد همانگونه که در وظایف مختلف در یک سازمان جریان دارد. مدیریت زنجیره تامین، مدیریت موجودی با تمرکز بر مدیریت عملیات را با آنالیز ارتباطات در سازمانهای صنعتی ارتباط می‌دهد. این رشته در طی سالهای اخیر دارای اهمیت فراوانی شده است.
وظیفه مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت و هماهنگ‌سازی جریان‌های مختلف درون آن می‌باشد. یکی از چالش‌های مهم مدیریتی در این زمینه، در رابطه با هماهنگ‌سازی جریان مواد بین چندین سازمان و در درون هر سازمان است. به منظور نیل به این مهم، نیازمند استفاده از تکنولوژی‌ها و ابزارهایی جهت ردگیری مواد در مسیر طی شده از مبداء به مقصد و ثبت اطلاعات در هر مرحله می‌باشد.[۱]
زنجیره تامین بر تمام فعالیتهای مرتبط با جریان و تبدیل کالاها از مرحله ماده خام (استخراج) تا تحویل به مصرف‌کننده نهایی و نیز جریانهای اطلاعاتی مرتبط با آنها مشتمل می‌شود. به طور کلی زنجیره تامین زنجیره‌ای است که همه فعالیتهای مرتبط با جریان کالا و تبدیل مواد، از مرحله تهیه ماده اولیه تا مرحله تحویل کالای نهایی به مصرف‌کننده را شامل می‌شود. درباره جریان کالا دو جریان دیگر که یکی جریان اطلاعات و دیگری جریان منابع مالی و اعتبارات است نیز حضور دارد. امروزه حوزه‌های مختلفی برای زنجیره تامین مورد استفاده قرار می‌گیرند از جمله این حوزه‌ها می‌توان به:

شبیه‌سازی زنجیره تامین
مدیریت ریسک زنجیره تامین
رهگیری در زنجیره تامین
مهندسی مجدد زنجیره تامین
برنامه ریزی پیشرفته زنجیره تامین
مدیریت پروژه‌های زنجیره تامین
مدیریت توزیع و شبکه‌های تامین
مدیریت ناوگان
مدیریت منابع انسانی
مدیریت اطلاعات
سامانه اطلاعاتی زنجیره تامین
بازی آبجو یا نوشابه (به ابتکار انسیتوی تکنولوژی ماساچوست)
RFID

و غیره می‌باشند. / ویکی